3 Cara Mudah Nak Tahu Orang Curi Wifi Kita Atau Tidak


Ni 3 cara mudah untuk tahu sama ada orang curi wifi kita atau tidak:

1. Tengok lampu pada router 

wifi-1-1
Off semua wireless devices. Kemudian, tengok kat lampu indicator kat router tu. Kalau menyala maksudnya memang ada orang curi wifi anda.

2. Check kalau ada IP address yang lain list device tu

Kat website akan ada arahan macam mana nak log in router, kemudian ia memerlukan pengguna untuk masukkan Internet Protocol (IP) address ke laman web tu dengan masukkan administrator dan password.

Bila dah log in, ada akan list IP address, MAC address dan nama device yang kita boleh check bila dia pop up. Masa ni boleh tengok mana device pelik-pelik yang ada. wifi-2

wifi-3
Kalau terjumpa perbezaan nombor atau nombor IP Address kat router tu lebih daripada devices yang connected dengan wifi maknanya memang ada orang curi wifi anda!
3. Guna applikasi atau program untuk detect siapa yang guna wifi 
wifi-4Tak pun, anda install je aplikasi atau program yang boleh check siapa yang guna wifi korang. Who Is On My Wifi adalah free software untuk Windows dan Mac.

Like it? Share with your friends!

0
Your reaction?
Haha! Haha!
4
Haha!
OMG OMG
4
OMG
WOW WOW
2
WOW
SEDIH SEDIH
3
SEDIH
TAKUT TAKUT
4
TAKUT
BEST BEST
4
BEST

3 Cara Mudah Nak Tahu Orang Curi Wifi Kita Atau Tidak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

log in

reset password

Back to
log in