Tutup Iklan Close Ad

Kenapa Panggung Wayang Jual Popcorn? Apa Kaitan Popcorn dan Movie?


Oleh: Azwar Kamaruzaman

Pernah tak korang tertanya-tanya, apa kaitan popcorn dengan wayang? Setiap panggung wayang dekat Malaysia ataupun dekat dunia ni wajib jual popcorn, kan? Ada juga jual makanan lain tapi main snack memang popcorn.

Sebenarnya, benda ni dah berlaku zaman 1800 tahun yang lalu. Bunyi popcorn yang pop tu pun dah dikira sebagai hiburan. Tapi, sejarah asalnya bukanlah pemilik wayang yang jual popcorn ni.

Basically, popcorn tu sebenarnya street food. Mereka meniaga popcorn dekat jalanan tepi-tepi panggung wayang. Jadi, diorang beli sementara nak tunggu turn masuk wayang. Namun, dah sifat manusia ni suka melawan dan ramai yang curi-curi bawa masuk makanan ringan tersebut ke dalam wayang. Akhirnya, pemilik panggung wayang pun mula menjual popcorn di panggung wayang.

Begitu lah kisahnya bagaimana popcorn menjadi sangat related dengan panggung wayang.

 

Sumber: neatorama.com


Like it? Share with your friends!

2
Your reaction?
Haha! Haha!
3
Haha!
OMG OMG
2
OMG
WOW WOW
5
WOW
SEDIH SEDIH
2
SEDIH
TAKUT TAKUT
1
TAKUT
BEST BEST
4
BEST

Kenapa Panggung Wayang Jual Popcorn? Apa Kaitan Popcorn dan Movie?

log in

reset password

Back to
log in