Resepi Popcorn Homemade


0000326687
Imej dari taringa.net

Tengok movie sambil pekena popcorn pun layan juga. Tapi masalahnya, kalau tengok kat panggung wayang bolehlah nak bedal popcorn, ni layan movie kat rumah je kot. Mana pula nak cari pocorn. Takkan nak bungkus popcorn semata-mata nak layan movie kat rumah, kan?

Gigihlah kami cari resepi popcorn ni, finally jumpa satu resepi kat Facebook. Baek juga resepi ni! Siap dengan gambar gitu, senang sikitlah nak buat. Selamat mencuba!

Resepi Popcorn Homemade

Bahan-bahan:

– Jagung kering

– Buttercup

Cara membuat:

1. Cairkan butter dalam 4 sudu

13102620_886361064824770_7785557782211481435_n

2. Dah cair masukkan jagung kering tu..dah agak2 dia dah bergaul sebati dgn butter tu baru di tutup kualinya.

13094288_886361114824765_6600711707093038511_n3. Tutup rapat2 tau klu x dia melenting keluar. 

13124656_886361128158097_8120627811426565002_n

4. Bila dah 5 minit tutup tu akan dgr lah tembakan2 dri dalam menandakan popcorn dh mula kembang. Masa ni kena tekan tutup periuk tu. Tahan dgn tangan.

13100902_886361134824763_7673453068004739587_n5.  Bila dah mengembang tgok tu nak tutup pun x rapat lagi. Dalam 6 7 minit agak2 dah xdgr bunyi tembakan dan letupan, dah boleh lah tutup api.

6. Masukkan dlm bekas pastu letak tepi dulu.

13087579_886361161491427_1825393891809416579_n

Cara membuat karamel:

1. Cairkan dlm 6 hingga 8 sudu gula. 

13092023_886361184824758_2376956774282422554_n2.  Cairkan gula perlahan lahan.

13124588_886361204824756_1448247951491245440_n

3. Dah cair, perlahankan api. Jangan sekali kali celet gula tu tau sebab kadar kepanasan gula yg sedang dimasak ni jauh lebih tinggi dr air yg tgh menggelegak.

13119122_886361261491417_2575124960799238602_n

4.  Dah cair masukkan 2 sudu butter. Jgn tggu gula coklat sgt tau..nanti pahit

13087524_886361248158085_7351698204525668543_n

5. Dah siap gula karamel kita. Bolehlah dimasukkan semula popcorn yg kita asingkan tadi tu. Gaul pelan2 smpai sebati popcorn dgn karamel.

13119122_886361261491417_2575124960799238602_n

* Masa tgah gaul2 ni memang popcorn akan rasa lembik dan lemau. Xpe nnt bila dah siap, kita sejukkan, dia akan jadi ranggup kruupp krapp kruup krapp..

13119005_886361078158102_5569784966199595836_n

Sumber: FB Rahsia Hawa & Nurul Harliza Said


Like it? Share with your friends!

0
Your reaction?
Haha! Haha!
0
Haha!
OMG OMG
0
OMG
DUHH! DUHH!
0
DUHH!
WOW WOW
0
WOW
SEDIH SEDIH
0
SEDIH
GERAM GERAM
0
GERAM
TAKUT TAKUT
0
TAKUT
BEST BEST
0
BEST

Resepi Popcorn Homemade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

log in

reset password

Back to
log in