Tutup Iklan Close Ad

Senarai Makanan Yang Membuatkan Kentut Anda Berbau Busuk


Kentut adalah salah satu proses semulajadi untuk melepaskan gas atau angin dari dalam badan dan ia boleh berlaku bila-bila masa sahaja tanpa sengaja.

Kentut tu perkara biasa yang jadi luar biasanya bila kentut anda tu busuk sangat atau bunyi kentut kuat sehingga menarik perhatian orang lain.

Kat bawah ni kami senaraikan jenis-jenis makanan yang buat kentut anda jadi busuk.

1. Petai

Makanan yang mempunyai bau yang menyengat seperti petai membuatkan kentut anda berbau busuk. Selain kentut, air kencing anda juga berbau.

Ini kerana petai mengandungi bahan yang mengandungi sebatian sulfur yang menjadikannya sangat bau. Jadi secara semulajadi apabila anda makan terlalu banyak petai, kentut anda berbau busuk.

2. Cheese, yoghurt dan susu

Keju, susu dan yoghurt mengandung bakteri laktosa yang jadi penyebab kentut kamu jadi bau. Produk susu ini juga mengandung sulfur yang sangat tinggi.

3. Bawang

Bawang adalah antara perencah penting yang digunakan untuk melazatkan makanan. Namun, jika pengambilan bawang terlalu tinggi ia boleh menyebabkan perut kembung serta membuatkan kentut berbau kerana bawang mempunyai fruktan yang tinggi. Selain dari menyebabkan kentut berbau, pengambilan bawang yang berlebihan boleh menyebabkan mulut serta badan jadi berbau.

4. Kekacang

Kacang mengandungi serat dan protein dalam jumlah yang tinggi. Meskipun ia baik untuk badan, tapi kekacang mengambil masa yang agak lama untuk dicerna oleh badan dan disebabkan itu bau bau kentut anda berbau.

5. Brokoli

Brokoli termasuk dalam senarai sayur yang kaya dengan khasiat. Kerana brokoli mengandungi sebatian sulfur yang tinggi. Sulfur adalah apa yang menyebabkan kentut anda berbau. Namun, siapa sangka brokoli boleh menyebabkan kentut jadi busuk. Kan?

 

Sumber: wowmenariknya


Like it? Share with your friends!

1
Your reaction?
Haha! Haha!
1
Haha!
OMG OMG
1
OMG
WOW WOW
3
WOW
SEDIH SEDIH
1
SEDIH
TAKUT TAKUT
0
TAKUT
BEST BEST
3
BEST

Senarai Makanan Yang Membuatkan Kentut Anda Berbau Busuk

log in

reset password

Back to
log in