Usia Bukan Penghalang Daki Gunung Baling. Makcik Ni Hebat!


Aktiviti memanjat gunung kebiasaanya menjadi kegemaran golongan muda mudi. Mendaki boleh di kategorikan sebagai salah satu aktiviti ekstrem kerana ia memerlukan stamina fizikal dan mental yang kuat. Tapi tahukah anda masih anda golongan senior yang masih boleh mendaki gunung?

Menerusi laporan mStar Online, seorang wanita yang berusia 60 tahun berjaya menawan puncak Gunung Baling yang berketinggian 546 meter dari aras laut. Salute!

Kejayaan ibu kepada empat anak ini mendaki gunung menjadi tumpuan netizen selepas anak ketiganya, Muzaimi Abdul Bakhtiar memuat naik gambar mereka di Instagram.

alhamdulillah.. liku2 mendaki puncak gunung Baling berjaya dirempuhhhh !! dh naik tu susah, nk turun tu lg laa mencabar !! hahahahah !! πŸ˜‚ . tapi apa yg best nya sy nk cerita dlm moment2 nie.. i’m so proud with my mom, she’s 60 ( the oldest among us ) and she beat the rest demmm well !! n what made me so amazed, mama xpernah cakap or mnx nk rest wlw sekali pn !! :’) . masa turun dari puncak bukit, ada geng2 lelaki tnya kt mama sy, β€˜ makcik umur berapa? β€˜ mama jawab β€˜ 60 haa dikk β€˜.. dgn muka tkjut nya depa tu jawab, β€˜ kami yg 20 lebih pn xleh nk sampai kt puncak haa mkcik β€˜.. . masa tu Tuhan jaa yg nk tw cmna bsyukur nya sy kt Dia sbb anugerahkan sy syurga yg sempurna dari segalanya.. alhamdulillah :’) #PuncakGunungBaling#syukuralhamdulillah

A post shared by 18 Februari 2017 – 1:20am :’) (@jimmyjejai) on

Ini merupakan kali pertama mereka memanjat gunung bersama-sama. Pendakian bermula seawal jam 5 pagi dan mereka sampai ke puncak gunung hampir tiga jam kemudian.

“Saya yang risau tengok dia tak minta nak berhenti (berehat) pun, tapi saya minta dia berhenti dan tidak memaksa diri,” tulis mStar Online.

Menurutnya lagi, tiada amalam rahsia yang diamalkan oleh ibunya. Dia hanya mengamalkan makan lauk-pauk kampung serta ulam-ulaman. Kami doakan semoga makcik ini diberikan kesihatan yang baik.

So, anda di luar sana tu tak rasa tercabar ke dengan makcik hebat ni? Hehe!

Imej dari Instagram @jimmyjejai

Sumber: mstar


Like it? Share with your friends!

0
Your reaction?
Haha! Haha!
0
Haha!
OMG OMG
0
OMG
WOW WOW
0
WOW
SEDIH SEDIH
0
SEDIH
TAKUT TAKUT
0
TAKUT
BEST BEST
1
BEST

Usia Bukan Penghalang Daki Gunung Baling. Makcik Ni Hebat!

log in

reset password

Back to
log in